6/18/2008

Nej Annie, Fredrick och Centerpartiet, det räcker inte med en dags återremiss.


Som det ser ut just nu kommer FRA-lagen att återremitteras vid omröstningen imorgon bitti. Fredrick Federley och Annie Johansson gjorde idag känslomässiga framföranden i talarstolen och yrkade på en återremiss för förslaget, alternativt ett nej om återremissen inte godtas. Det är ingen tvekan om att de har utsatts för mycket hård press, Fredrick hade ibland inte långt till gråten. Till skillnad från en del andra bloggare är jag övertygad om att känslosvallen är riktiga. Det här måste vara sjuhelsikes jobbigt att hantera.

En återremiss kan vara en god idé, förslaget riskerar att komma tillbaka vid ett maktskifte 2010, då socialdemokraterna i allt väsentligt stöder förslaget, och även med ett nej imorgon och med bibehållen majoritet efter valet 2010 kommer förslaget troligen att dyka upp igen. FRA:s verksamhet behöver också regleras.

Problemet är att återremissen inte är seriös. Det handlar om ett mycket snabbt haffsjobb där datainspektionen fram till 2010 ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv och att regeringen tillsätter en kommitté av parlamentariker som utifrån sett ska kontrollera integritetsskyddet i verksamheten inom FRA. Lagen kan, inklusive ändringar, klubbas igenom redan imorgon! Det är alltså mer kosmetika och "kontroller" på ett förslag som är i grunden felaktigt.

Det räcker inte!

FRA:s verksamhet måste grundligt utredas efter de skandaler som rullats upp om vad som under lång tid har skett inom organisationen. Integritetsutredningens slutsatser måste tas in och få ge ett avtryck i ett helt nytt lagförslag som i väsentliga delar skiljer sig från det nu liggande. Hela grundidén om förslaget måste förändras. Massavlyssning av hela svenska folket är inte okej, oavsett hur mycket kosmetika det kastas på det. Det behöver också utredas vad förslaget kan ge för ekonomiska följder. Flera IT-bolag, liksom Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör i branschorganisationen IT- och Telekomföretagen har uttryckt stark oro för att bilden av Sverige som ledande IT-nation kan ta allvarlig skada och många storföretag kan komma att flytta drift och serververksamhet från Sverige. TeliaSonera har redan gjort så för sina finska kunder och Google har tydligt deklarerat att de inte kommer att placera en server innanför landets gräns med denna lag på plats. Vilket för övrigt gör att varenda sökning på Google, som i princip varje svensk nätanvändare använder, kommer att klassas som lovligt byte för FRA.

Vad är det som gör det här så viktigt? Förespråkarnas argumentation har under dagen ekat ihåligt. Det är hot mot våra trupper i Afghanistan (som om de skulle kommunicera okrypterat från laptops i den Afghanska öknen över internet via svenska peeringpunkter), IT-attacker (som om de inte vet hur man krypterar och anonymiserar sin kommunikation), terrorism (vilken terrorism?), och i den änden nämndes på fullt allvar Bulltoftakapningen och bombningen av tyska ambassaden. Vi pratar om saker som skedde på 70-talet. I fallet med Bulltoftakapningen avled ingen, Ambassadockupationen 1975 riktades mot utländska intressen och är knappast ett argument för att massavlyssna svenska folket. I sin desperation för att få igenom förslaget togs till och med morden på Olof Palme och Anna Lindh upp. Den första troligen bragd om livet av en påtänd pundare, den andra av en psykiskt sjuk vettvilling. Förutom den särdeles dåliga smaken att använda dessa illdåd som argumen så saknar de all form av relevans. Ingen av dessa brott hade stoppats med det förslag som nu föreslås. Lösningen på de problemen heter ökat livvaktsskydd vilket också har införts för utsatta folkvalda.

Nej. Enligt uppgifter hos IDG handlar det istället om att kunna avlyssna rysk och östeuropeisk trafik, då mycket av den passerar Sveriges gräns. Aningen naivt får jag säga, den ryska underrättelsetjänsten och militären lär inte direkt skicka okrypterade försvarsahemligheter över svensk lina med full medvetenhet om detta massavlyssningssystem på plats...

Annie Johansson pratade om Dagny Taggart i talarstolen. En stark kvinna som med ryggrad vågade stå upp för sina ideal och sina idéer trots hårt motstånd. Jag hoppas att Annie vågar följa i Dagnys fotspår, där hon först spelar med i regeringens spel men i slutändan visar sig stå för sina ideal. För det här räcker inte Annie. Förslaget måste omarbetas i grunden. Fler kontrollstationer för ett i grunden felaktigt förslag är inte gott nog. Våga vara Dagny!

Det finns två godtagbara alternativ i det här läget. En seriös återremiss som får ta den tid som behövs, eller ett nej. Ett snabbt haffsverk och ny omröstning inom någon dag eller två är inte på långa vägar gott nog. Och det tror jag inte heller att centerpartister i partidistrikt, på ledarsidor eller i medlemsleden, som manfallt motsatt sig detta förslag, tycker.

Imorgon kommer jag, min sambo och många av mina vänner att finnas vid riksdagen kl 08:00 på morgonen (röstningen/återremitteringen sker klockan 09:00) inför omröstingen, iklädda vitt. Journalistförbundet kommer. Kom du också. Inga ursäkter nu! Det här är någonting i särklass. Det här är inte vad som helst. Ta ledigt från jobbet en timme på morgonen (om du bor i Stockholm) och slut upp! I de flesta nätundersökningar är uppemot 90% av de röstande mot förslaget. Det är dags att stå upp och visa sitt motstånd på plats.

Kommentarer:

Postad av: Dennis Nilsson | 6/18/2008 2:30:5
För de som inte var på plats i Riksdagshuset under debatten så finns inspelningar att beskåda av Fredrick Federley's och Annie Johansson's insatser att ladda ned härifrån;

Annie Johansson
http://www.nnis.org/dokument/audio/FRA-debatt_Riksdage..

Fredrick Federley
http://www.nnis.org/dokument/audio/FRA-debatt_Riksdage..

Filerna är i QuickTime-format, storlek ca 400 MB per fil.
Postad av: Kurt | 6/18/2008 10:17:
Det här kommer effektivt att döda Fredrick Federleys politiska karriär, han är ju numera känd som "FRA-Fredrick". Jag kan respekter den politiker som vågar stå för sin åsikt, och i det avseendet är ju t o m ynkryggen Tolgfors bättre än FRA-Fredrick.

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=390
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2024, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.