6/22/2008

Belgien ställer Sverige inför Europadomstolen


Jag vet inte riktigt hur alliansregeringen egentligen tänkte. Trodde de att FRA-lagen skulle glida igenom utan några större protester? Eller blev de tagna på sängen när det plötsligt stod över 1000 demonstranter utanför riksdagshuset, företag och internationella organ jämförde Sverige med Kina och Saudiarabien och alla experter i de frågor som FRA-lagen skall agera mot unisont påtalade det faktum att det inte fungerar? Och trodde de verkligen att andra länder omkring oss stillatigande skulle acceptera att de systematiskt får sina medborgares rättigheter och integritet kränkta? Jag menar, alla "integritetsförsäkringar" i massavlyssningssysystemet avser trots allt bara svenska medborgare.

Det är därför oerhört glädjande att se att Belgien kommer att ställa Sverige inför Europadomstolen.

Jag citerar från projo:s blogg:

"Den Belgiska regeringen är kraftigt upprörd över den svenska FRA-lagen. Man menar att FRAs övervakning riskerar drabba även belgiska medborgare och man kan inte tolerera att Sverige avlyssnar Belgiens medborgare.

Nu planerar därför den belgiska integritetskommisionen (Privacy Commision) en stämning mot Sverige i Strassbourgsdomstolen."

Under gårdagen var igår ett sju minuter långt reportage i belgiska nyheterna om den svenska FRA-lagen. Klippet kan ses här.

Tack Belgien!

Kommentarer:

Postad av: Björn Nilsson | 6/22/2008 5:06:1
Inte så lätt att förstå flamländska, men att man tyckte att det var ett Waterloo för demokratin uppfattade jag i alla fall. Vem som var Napoleon respektive Wellington och Blücher i det här fallet framgick inte, men frågan är väl om inte Reinfeldt på lite sikt inte bara åker på pumpen i den här frågan utan åker ut totalt. Antingen har han varit väldigt politiskt oskicklig, eller också har det varit sällsynt grova påtryckningar från kanske USA för att driva igenom detta (som övervakning av rysk trafik kanske?). I det senare fallet kunde han väl ha försökt hålla emot i förhoppningen att USA snart får en mer civiliserad regim. Förhoppningsvis kan den här krisen ändå leda till vissa positiva saker, som att vi får en utrensning bland olämpliga och ryggmjuka riksdagsmän och in med mer folk med ordentlig integritet. Jag tror att detta är ett bättre demokratiskt skydd än författningsdomstol, även om jag har för mig att du har efterlyst just en sådan.
Postad av: Rik | 6/22/2008 6:46:0
OT:

Länken till Bloggen Bent i länklistan till höger är fel. Ska vara:

http://bloggenbent.se/modules/wordpress/
Postad av: Anders Gardebring | 6/22/2008 7:27:0
@Rik:
Helt sant! Jag har visst glömt att ändra den. Fixat nu. Tack! :)

Skriv en kommentar:


Namn:
Epost:(syns ej publikt)
Hemsida:
Kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.
Trackback URL för detta inlägg:
http://gardebring.com/trackback.aspx?aid=397
(Notera att det kan ta en stund för trackbacks att dyka upp)
Copyright © 2005-2020, Anders Gardebring
Att lämna svenska kyrkan eller att avsäga sig sitt medlemskap i svenska kyrkan eller att gå ur svenska kyrkan.
Här kan du läsa om vad som sker när man går ur svenska kyrkan.

Klicka här för att starta din anmälan för att gå ur svenska kyrkan.